ניתוחי חניכיים

ברקמות הסובבות את השיניים –  החניכיים, עשויות להופיע מספר מחלות הגורמות למגוון תסמינים. במקרים מסוימים התקדמות מחלות אלה דורשות התערבות כירורגית לטיפול ולשיקום האזור. במאמר זה תוכלו ללמוד:

  • מהו ניתוח החניכיים
  • אילו סוגי ניתוחים ישנם
  • כיצד תבחרו רופא מומחה ברמה גבוהה בתחום
  • אילו סיכונים עשויים להתלוות לניתוחים אלה.

מהו ניתוח חניכיים?

המטרה העיקרית של ניתוחי חניכיים היא לטפל בתופעות המתרחשות עקב מחלות חניכיים. ישנם שלבים שונים למחלות החניכיים וככל שעולה החומרה, כך יגדל הצורך בטיפול כירורגי בבעיה. כלל, מחלות חניכיים הן למעשה דלקות הגורמים נזק לחניכיים, כך שהתמיכה בשיניים נפגמת.

כאשר מחלות החניכיים נמצאות בשלב מתקדם ונגרם נזק לרקמות ואף לעצמות השיניים, לא ניתן להימנע מניתוח לתיקון המצב. אך במקרים שבהם הדלקת נמצאת בשלבים התחלתיים בלבד וטרם נגרם נזק משמעותי, ניתן לנקוט בפעולות שיסייעו למנוע את ההתקדמות כמו: שמירה על היגיינת הפה, צחצוח שיניים עם מברשת שיניים רכה בלבד, ביקורים קבועים אצל שיננית ועוד.

ההפנייה לניתוח תינתן כמובן בידי רופא שיניים מומחה למחלות חניכיים, לאחר בחינה מדוקדקת שתשלב מספר בדיקות של האזור וקביעת אבחון לאחר קבלת התוצאות. ברוב המקרים הבחירה לנקוט בשיטת טיפול כירורגית תתרחש אך ורק לאחר שדרכי הטיפול השמרניות לא צלחו.

 

אילו בעיות חניכיים גורמות לצורך בניתוח חניכיים?

ישנן מספר בעיות נפוצות המביאות בסופו של דבר לצורך בניתוח חניכיים:

נסיגת חניכיים:

נסיגת חניכיים זו למעשה תופעה המתרחשת בעקבות הימצאות של דלקת באזור החניכיים. יחד עם זאת, ישנם גם גורמים אחרים שיכולים לגרום לנסיגה של החניכיים כמו: צחצוח שיניים אגרסיבי, עישון, פירסינג בפה, אבנית ועוד. תופעה זו מתבטאת כמובן בנסיגה של החניכיים מהשיניים, כך שהשיניים הופכות חשופות יותר ויותר. מעבר לכך שמדובר בפגם אסתטי, החשיפה של השן עשויה להוביל בסופו של דבר להידללות של העצם באזור החיבור ללסת.

דלקת חניכיים:

דלקות חניכיים מתרחשות לרוב בשל חוסר איזון של חיידקים בחלל הפה. הדלקת למעשה נוצרת כאשר המערכת החיסונית של הגוף מנסה להילחם בחיידקים, דבר המוביל לאדמומיות, כאבים, חום, דימום והרס של הרקמות הרכות סביב השיניים. ישנם סוגים שונים של דלקות, חלקן כרוניות וחלקן אגרסיביות. דלקות יכולות להופיע גם ברקמה הרכה של החניכיים וגם ברקמה הקשה.

ניידות של השיניים:

אחד הסימנים הברורים ביותר שמעידים על כך שמחלת החניכיים כבר הובילה להרס של עצם, הוא ניידות של השיניים. כלומר, השיניים מתנדנדות במקומן, שכן נוצרה ספיגה של העצם באזור התמיכה של השן. הדבר מעיד על שלב מתקדם של מחלות חניכיים ובסופו של דבר ישנה סכנה שהשן תנשור לגמרי.

אילו סוגי ניתוחים ישנם?

ישנם מספר סוגים של ניתוחי חניכיים כאשר כל אחד מהם נועד לטיפול במצבי חניכיים שונים. בחלק מהניתוחים נדרשת השתלת עצם בחניכיו של המטופל, במקרים שבהם נוצרה הידללות של העצם.

קיימים שלושה מקורות עצם המשמשים בניתוחי השתלת עצם:

המקור האפשרי הראשון והנפוץ ביותר, הוא שימוש בעצם עצמית מפיו של המטופל או מאזורים אחרים בגופו. לעיתים יידרש ביצוע הליך כירורגי בהרדמה כללית, לשם חילוץ העצם להשתלה.

מקור שני להשתלה זו עצם ממקור אדם. עצם זו אינה שייכת למטופל עצמו והיא מגיעה בצורת אבקה או בצורת בלוקים. הזמנת עצם ממקור אדם נעשית במיוחד עבור המטופל ולאחר תכנון ההשתלה.

המקור השלישי והנדיר ביותר הוא שימוש בעצם מהחי, מבקר או חזיר.

הבה נבחן את סוגי הניתוחים השונים המבוצעים בחניכיים:

● ניתוחי חניכיים לטיפול במחלת חניכיים:

כפי שציינו קודם לכן, מחלות חניכיים מתבטאות בהיווצרות דלקת היוצרת כאבים, נסיגת חניכיים ובסופו של דבר גם הידללות של עצם. סוג הניתוח ייקבע על פי השלב שבו מחלת החניכיים נמצאת. לעיתים תידרש השתלת עצם, במקרים אחרים ייתכן שתידרש השתלת חניכיים, וישנם מקרים שייתכן כי יידרש הליך של שחזור החניכיים ועוד.

● ניתוחי חניכיים למטרת רגנרציה :

מטרתם של ניתוחים אלה היא השתלת עצם סביב שיניים. מטופלים אשר מחלת החניכיים הביאה אצלם להרס של סביבת העצם סביב השיניים, מסתכנים באובדן השיניים שלהם. במקרה כזה תתאפשר הצלה של השיניים באפשרות שיקום סביבת העצם של השן. הניתוח מבוצע באמצעות השתלת עצם באזור החניכיים שסביב השן. העצם יכולה להגיע מגוף המטופל עצמו, ממקור חי אחר או ממקור סינתטי. מטרת ההשתלה היא לעודד צמיחה מחודשת של תאי עצם.

● ניתוחים לטיפול בנסיגת חניכיים:

ניתוח נסיגת חניכיים נקרא גם בשם השתלת חניכיים. בניתוחים אלה נעשית השתלה של רקמת חניכיים הנלקחת לרוב מאזור החך העליון של המטופל. לעיתים הרקמה עבור השתלת חניכיים נקצרת מאזורים אחרים בפיו של המטופל. אצל מטופלים שבהם רקמת החניכיים עבה ניתן לבצע השתלה באמצעות שימוש ברקמת החניכיים הנמצאת בסמוך לשן עצמה.

● ניתוחי חניכיים זעיר־פולשניים:

ניתוחים אלה מתבצעים תוך שימוש במיקרוסקופ לצמצום תופעות הלוואי הבתר־ניתוחיות, כלומר הטראומה הנגרמת לרקמות עקב הפעולות הכירורגיות. לא ניתן לבצע כל סוג של ניתוח באמצעות שיטה זו כמובן. אחד מסוגי הניתוחים המבוצעים בשיטה זעיר־פולשנית הוא ניתוח "הקצעת שורשים", שמטרתו לעצור את התקדמות מחלת החניכיים, באמצעות ניקוי קפדני ויסודי של שורש השן וסביבתו. כמו כן, במקרים מסוימים גם ניתוחי השתלת חניכיים מבוצעים בצורה זו.

● שחזורים אסתטיים של העצם והחניכיים:

נסיגת החניכיים והרס העצם גורמים בין השאר גם לנזק אסתטי עבור המטופל. למעשה ניתוחי השתלת עצם והשתלת חניכיים מטרתם גם לטפל גם בפגמים האסתטיים שנוצרו עקב דלקת החניכיים.

● השתלות עצם בלסת עליונה ותחתונה לפני התקנת שתלים דנטליים:

כאשר מחלת החניכיים גורמת לאובדן עצם, עשוי להיות גם אובדן של שיניים. כדי לשחזר את החיוך של המטופל יש לבצע השתלת שתלים דנטליים במקומן של השיניים שאבדו. אך השתלים זקוקים לבסיס יציב כדי להישאר במקומם. לכן במקרים של אובדן עצם בחניכיים יש לבצע השתלת עצם לפני שניתן יהיה להתקין את השתלים הדנטליים.

● השתלת עצם בסינוס המקסילרי עם או בלי התקנת שתלים מידיים:

הליך זה ידוע גם בשם הרמת סינוס. הסינוס המקסילרי נמצא בחלק האחורי של הלסת העליונה. במקרים שבהם ישנו מחסור בעצם באזור הלסת העליונה, ניתן לבצע הליך הרמת סינוס פתוחה או סגורה.

הרמת סינוס פתוחה משמשת לטיפול עבור מי שסובל מאובדן עצם חמור. בהליך זה המנתח מחדיר את
העצם המושתלת לחלל הסינוס, דרך פתח שאותו הוא יוצר בצד החיצוני של הלסת העליונה. השתלה זו דורשת מספר חודשי החלמה, שבהם הגוף מגיב לעצם המושתלת על ידי יצירה של תאי עצם חדשים. לאחר שהקליטה הושלמה ניתן להשתיל שתלים דנטליים.

הרמת סינוס סגורה מאפשרת פעמים רבות השתלת שיניים כבר במעמד השתלת העצם. בהליך זה המנתח מחדיר את תחליף העצם לתוך הסינוס, דרך הפתח המיועד להשתלת השן. כך ניתן להשתיל את השתל הדנטלי דרך החור שכבר נוצר בעת הרמת הסינוס.

כיצד הליך ניתוח חניכיים מתבצע?

כפי שראיתם עד כה, ישנם כמה וכמה סוגים של ניתוחי חניכיים. כל הליך דורש ניתוח מעט שונה וזמני החלמה שונים. בכל הליך כירורגי תיעשה כמובן שמירה על חלל ניתוח וכלי ניתוח סטריליים לגמרי. לרוב ניתוחים אלה לא ימשכו יותר משעה וחצי. במהלך הניתוח תיעשה חשיפה של עצם הלסת באזור שבו נדרשת ההשתלה. בהתאם לאופן ההשתלה הנבחר בידי המנתח תבוצע ההשתלה, בין אם מדובר בלקיחת עצם מגופו של המטופל, שימוש בעצם אדם שניתנה בתרומה, עצם מהחי או עצם סינתטית. ברוב המקרים הליך זה יבוצע תחת הרדמה מקומית, באמצעות הזרקת חומרי הרדמה ישירות לאזור ההשתלה. במקרים קשים במיוחד ייתכן כי תידרש הרדמה כללית לביצוע ניתוח.

הכנה והנחיות לפני הניתוח

אם אתם צפויים לעבור ניתוח בחניכיים, ייתכן שתתבקשו להקפיד על הנחיות הכנה לקראת הניתוח. לפניכם כל מה שאתם צריכים לדעת על הליכי הכנה לפני ניתוח חניכיים:

● טרם הניתוח תצטרכו לעשות צילומים על פי בקשת המנתח. צילומים אלה יסייעו לו לבחור בדרך הפעולה הטובה ביותר עבורכם, באמצעות הבנה מעמיקה של מצב חלל הפה, החניכיים והשיניים.

● יש להציג פירוט מצב רפואי מטעם רופא משפחה, כולל רשימה של התרופות הקבועות שאותן המטופל נוטל. ישנן תרופות שיכולות להשפיע על אפשרויות ההרדמה ועל שימוש בחומרים אחרים.

● חשוב לעבור מספר שבועות טרם הניתוח טיפול אצל שיננית. בטיפול זה תיעשה הסרה של אבנית כדי להפחית בצורה משמעותית את האפשרות שיתפתח זיהום לאחר הניתוח. זכרו כי חלל הפה הוא סביבה עשירה בחיידקים, לכן יש לדאוג לניקיון הפה כמה שרק ניתן בטרם הניתוח.

● אין צורך להיות בצום לפני הניתוח, אלא אם כן הוא מבוצע תחת הרדמה כללית או במקרים שבהם הרופא המנתח הנחה אחרת. יחד עם זאת בהחלט מומלץ להימנע מאכילת ארוחה כבדה בסמוך לניתוח. לאחר הניתוח תיאלצו להימנע מאכילה במשך שעתיים לפחות.

● אם אתם מעשנים, ימליץ המנתח להפסיק לעשן לפני ואחרי הטיפול, משום שעישון מגדיל משמעותית את הסיכון לזיהומים ועשוי לפגוע גם בתהליכי ההחלמה.

● ייתכן שהרופא המנתח ינחה את המטופל לנטול אנטיביוטיקה לפני ביצוע הניתוח. לרוב הוראה זו תינתן למטופלים בעלי סיכוי מוגבר לזיהומים ודלקות. במקרים אחרים ייתכן שהרופא ינחה גם על נטילת משככי כאבים טרם הניתוח.

הנחיות לאחר הניתוח

אם ברצונכם להעניק לעצמכם את סיכויי ההחלמה הטובים ביותר לאחר ניתוח החניכיים ישנן הנחיות שעליהן תצטרכו להקפיד. הינה הן לפניכם:

● לאחר הניתוח יש להקפיד לנטול אנטיביוטיקה על פי הנחיית הרופא, כדי למנוע התפתחות של זיהומים באזור הניתוח.

● לאחר ניתוח החניכיים ישנה סבירות גבוהה שתחושו בכאב בתהליך הראשוני של ההחלמה, במשך כמספר ימים לאחר הניתוח. התייעצו עם הרופא בנוגע לנטילת משככי כאבים, שיסייעו לכם להתמודד עם כאב זה.

● אזור הניתוח יהיה כמובן רגיש לאחר ההליך בשל הטראומה שנגרמה לאזור. לכן, מומלץ להימנע מאכילת מזון חם וקשה וגם משתיית שתייה חמה, העשוי גם לגרום לכאב וגם לפגוע בתהליכי ההחלמה של האזור. נסו להקפיד על תזונה המשלבת אך ורק מזון רך וקר בימים הראשונים שלאחר הניתוח.

● בימים הראשונים שלאחר הניתוח יש להימנע משטיפת הפה. זאת משום ששטיפת חלל הפה עשויה לגרום לדימום באזור הניתוח. במקרה של דימום קל באזור הניתוח ניתן לספוג את הדם עם גזה. אם אתם מבחינים בדימום כבד שאינו מפסיק, יש לפנות למרפאת השיניים כדי לקבל טיפול מתאים. בהמשך תהליך ההחלמה ייתכן שהרופא ינחה על שטיפת פה באמצעות תמיסה אנטיספטית המחסלת חיידקים. יחד עם זאת אין לעשות זאת אלא אם כן הרופא מנחה על כך.

● אם ישנה נפיחות חיצונית שנגרמה כתוצאה מהניתוח ניתן להניח קרח על הלחי להפחתת הנפיחות. אין להניח את הקרח ישירות על האזור המנותח.

● לאחר הניתוח יש להימנע מפעילות גופנית לפחות ביממה הראשונה שלאחר הניתוח. כמו כן, מומלץ להימנע משהייה במקומות חמים במיוחד. בנוסף, כפי שציינו קודם לכן יש להימנע לגמרי מעישון.

● צחצוח השיניים יתאפשר רק לאחר יממה מתום הניתוח. אך חשוב להקפיד על צחצוח שיניים עדין תוך הימנעות מצחצוח האזור שבו יש תפרים, כדי למנוע את פתיחתם. יש להקפיד להשתמש במברשת שיניים עדינה במיוחד.

● בשבועיים הראשונים שלאחר הניתוח מומלץ להימנע מטיסות, צלילות, נגינה בכלי נשיפה, קינוח האף ואפילו ניפוח בלונים. כל פעולה המפעילה לחץ על החניכיים עשויה להעמיד את תהליך ההחלמה בסכנה. כמו כן, בשבועיים הללו התפרים עדיין נמצאים במקומם ומאמץ מוגבר עשוי להביא לפתיחתם.

● יש להקפיד להגיע לביקורת אצל רופא השיניים בדיוק בתאריך הנקבע, כדי לוודא שתהליך ההחלמה אכן מתרחש כצפוי.

 

מהם הסיכונים הקיימים בניתוח חניכיים ?

מהם הסיכונים הקיימים בניתוח חניכיים ?

כמו בכל הליך כירורגי, גם ניתוח חניכיים עשוי לטמון בחובו סיכונים שאותם יש להכיר כדי לדעת כיצד לפעול אם הם אכן מופיעים:

● דימום – רקמת החניכיים מכילה בתוכה כלי דם רבים, החווים טראומה במהלך הניתוח. כתוצאה מכך עשוי להופיע דימום באזור שבו בוצע ההליך. הדימום צפוי לחלוף לאחר כיממה ממועד הניתוח, אך במקרים יוצאי דופן, הדימום עשוי להימשך גם שבועות או חודשים. תופעה זו היא נפוצה, אך אם הדימום משמעותי, עשוי להידרש ביצוע ניקוז של הדם מחלל הפה. בכל חשש או דימום יוצא דופן יש לפנות כמובן למרפאה שבה בוצע ההליך לקבלת ייעוץ רפואי בנושא.

● זיהום – לאחר הניתוח יישאר פצע באזור שבו בוצע ההליך. בשל הימצאותם של חיידקים בחלל הפה עשוי להופיע זיהום על פני הפצע, שבו ניתן לטפל באופן מקומי. יחד עם זאת ישנם מקרים שבהם הזיהום נעשה חמור יותר ודורש טיפול אגרסיבי. במקרים נדירים עשויה להידרש פתיחה מחודשת של הפצע כדי להסיר פסולת חיידקים מהמקום.

● תגובה אלרגית להרדמה – ניתוח חניכיים מתבצע תחת הרדמה מקומית בלבד, שבה מוזרקים חומרי הרדמה לאזור החניכיים שבו מתבצע הניתוח. במקרים נדירים המטופל אינה מודע לכך שהוא סובל מאלרגיה לחומרי ההרדמה. האלרגיה לרוב תתבטא בתסמינים כמו: חולשה, האצת דופק, תחושת גרד, נפיחות או סחרחורת. אם אכן מופיעים תסמיני אלרגיה, יטפל הרופא במטופל באמצעות אמצעים רפואיים המותאמים למצב שכזה. חשוב לזכור כי אלרגיה לחומרי הרדמה היא נדירה.

● פגיעה עצבית – בזמן ביצוע ההליך ייתכן שתתרחש פגיעה בעצבים הנמצאים באזור הניתוח. סיכון זה הוא נדיר, אך אם הוא קורה עשוי המטופל לסבול מאובדן תחושה באזור או רגישות מוגברת לחום או לקור. כדי להפחית בצורה משמעותית את הסיכון שפגיעה עצבית תתרחש, חשוב לבחור ברופא מנתח מיומן ומנוסה, המתמחה בטיפול בחניכיים.

● צילוק – ייתכן שתישאר צלקת על החניכיים באזור המנותח. לרוב התפרים שבהם נעשה שימוש באזור הפה הם תפרים עדינים ביותר, שמטרתם למנוע גם הצטלקות. יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם נשארת צלקת בכל זאת.

הליך ההחלמה לאחר הניתוח

ניתן לחלק את הליך ההחלמה מניתוח החניכיים לחמישה חלקים: יממה לאחר הניתוח, יומיים לאחר הניתוח, שבועיים לאחר הניתוח, חודש לאחר הניתוח ועד כחצי שנה להחלמה מלאה. הליך ההחלמה יתקדם לאורך ציר הזמן הזה, עד שהאזור יחלים לגמרי.

מיד לאחר הניתוח תיאלצו לחכות בערך כשעתיים לפני שתוכלו לאכול. לאחר מכן, יש לצרוך אך ורק מזון ומשקאות קרים. זכרו כי היממה הראשונה לאחר הניתוח היא הזמן הרגיש ביותר, לכן אתם צפויים לחוות תחושת כאב, וייתכן כי יהיה דימום קל באזור הניתוח. כפי שציינו קודם לכם, אם הדימום הוא קל בלבד ניתן לספוג אותו מהמקום באמצעות גזה רפואית. אם הדימום נעשה כבד או שאינו נפסק, יש לפנות למרפאת השיניים לטיפול. כדי להפחית את הסיכוי לדימום יש להימנע משטיפה של הפה. כמו כן, בעשרים וארבע שעות הראשונות שלאחר הניתוח עליכם להימנע מביצוע פעילות גופנית לגמרי.

לאחר יממה ממועד הניתוח ניתן לחזור לצחצח שיניים. בעת הצחצוח חשוב להימנע מאזור התפרים כדי למנוע את פתיחתם. כמו כן, ניתן ואף רצוי לשטוף את הפה בתמיסה אנטי־בקטריאלית המונעת התפתחות של זיהום. יש לקחת אנטיביוטיקה גם כן בהתאם להוראות הרופא.

לאחר כשבועיים ניתן יהיה להוציא את התפרים ותתבצע גם ביקורת. במעמד זה הרופא ייתן הנחיות מדויקות לשמירת ההיגיינה של חלל הפה כדי למנוע זיהום.

כחודש לאחר הניתוח ייתכן ועדיין תהיה רגישות של האזור לחום וקור ואף נפיחות קלה וקשיים בלעיסה. החלמה מלאה צפויה להתרחש לאחר כחצי שנה ממועד הניתוח.

מחיר ניתוח חניכיים

מחיר ניתוח החניכיים משתנה בהתאם לסוג הניתוח וההליכים הנדרשים. מחיר ניתוח הקצעת שורשים נע בין 600–2000 ש"ח. ניתוח השתלת חניכיים יעלה בין 900–6000 ש"ח.

איך בוחרים רופא מנתח?

כדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר בניתוח החניכיים יש לבחור ברופא מנתח המתמחה בטיפול במחלות חניכיים. במרפאת ד"ר פרונט תקבלו שירות מקצועי מאנשי המקצוע הטובים ביותר בתחום. מוזמנים להיכנס לעמוד אודות כדי לקבל מידע נוסף על ד"ר פרונט וצוות המרפאה.

שאלות נפוצות בנושא ניתוחי חניכיים

ישנה אפשרות של חזרת מחלת החניכיים גם לאחר ניתוח חניכיים, אך ניתן למנוע זאת על ידי תחזוקה נכונה. לכן חיוני לשמור על היגיינת הפה לאחר הניתוח ולהפסיק לעשן כדי למנוע את האפשרות של הישנות המחלה.

מטופלים הסובלים מבריחת סידן, הנוטלים תרופות מסוימות והם בעלי סיכוי גבוה להיווצרות נמק בעצם הלסת. מטופלים אלה חייבים ליידע את הרופא המנתח על כך, שכן ייתכן והדבר ימנע את היכולת שלהם לעבור את הניתוח. גם חולי סכרת אינם יכולים תמיד לעבור את הניתוח, במיוחד כאשר מחלתם אינה נמצאת במצב מאוזן.

כן. לאחר הניתוח חייב המטופל להגיע לביקורת שתיקבע על ידי הרופא. הביקורת לרוב מתרחשת לאחר כשבועיים ממועד הניתוח. הימנעות מחזרה לביקורת יכולה להעמיד בסיכון את הצלחת תוצאות הניתוח ואף מסכנת את בריאות המטופל, במקרה של זיהום.

עם התפוגגות ההרדמה יופיע כאב באזור הניתוח. הכאב אמור לרדת עם הזמן, אך ייתכן והוא יורגש עד כשלושה ימים לאחר הניתוח. ניתן לקחת משככי כאבים כדי להפחית מעוצמת הכאב.

לסיכום

אם אתם חשים אי־נוחות בחניכיים או כאב, חשוב לפנות לרופא מנתח המתמחה בטיפול במחלות חניכיים. יש לאבחן ולטפל בחניכיים במצב שאכן ישנה מחלה מוקדם ככל הניתן. אבחון וטיפול מוקדמים יהפכו את התהליך לפשוט יותר וגם זמן ההחלמה יוכל להיות קצר יותר.

שמרו על בריאות החניכיים שלכם ותיהנו מאיכות חיים טובה הרבה יותר. אתם מוזמנים ליצור קשר עימנו במרפאת פרונט לייעוץ ואבחון מידי.

 

דילוג לתוכן